Zlatibor

HOTEL MOŽE ORGANIZOVATI IZLETE U STOPIĆA PEĆINU, ETNO SELO SIROGOJNO, DRVENGRAD, UVAC...


O Zlatiboru

Zlatibor je planina smeštena u zapadnoj Srbiji i prostire se na prosečnoj nadmorskoj visini od 1000m, 230km južno od Beograda. Dugo godina unazad nosi titulu najpoznatijeg letovlišta, zimovališta i klimatskog lečilišta u Srbiji. Zlatibor krasi prijatna klima, čist vazduh i čarobna priroda prepuna prelepih pejzaža, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Klimatski uslovi, koje karakterišu blaga leta i umereno hladne zime, blagotvorno utiču na celokupno psihofizičko stanje čoveka, a pre svega na oboljenja štitne žlezde, kod malokrvnosti, astme, plućnih bolesti, različitih alergija. Najviši vrh Zlatibora je Tornik (1496m) , udaljen 9km od centra i predstavlja savremeno opremljen ski centar i omiljeno mesto svih uživaoca skijanja. Van centra, možete posetiti različite znamenitosti, kao što su muzej ,,Staro selo” u Sirogojnu, Mokru Goru i Drvengrad, Sopića pećinu, vodopad u Gostilju, manastir Uvac itd.

500x500

ETNO SELO SIROGOJNO

Staro selo je muzej na otvorenom koji prikazuje arhitekturu i način života seoskih porodica krajem 19. i početkom 20. veka. Obuhvata 50 različitih autentičnih objekata koji čuvaju duhovno nasleđe srpskog planinskog sela i poseduju oko 2000 eksponata. Muzej čine dve celine. Prva je skup kuća koje su sačuvale svoj prvobitni izgled i namenu, dok drugu grupu čine kuće koje su sačuvale svoj prvobitni izgled, ali im namena nije ista, već je prilagođena turističkim potrebama (apartmani, prodavnica suvenira, krčma). Muzej je stavljen pod zaštitu zakona kao spomenik kulture od izuzetnog značaja. Nalazi se na 30km od Zlatibora.

500x500

MOKRA GORA I DRVENGRAD

Poseta Mokre Gore je neizostavan izlet svih posetilaca Zlatibora. Do 1974. godine Mokrom gorom je prolazila jedna od najlepših železničkih trasa na svetu. Nezaboravan događaj je provozati se vozom koji prolazi kroz stenovite predele, 22 tunela i desetak mostova. Parna lokomotiva danas saobraća isključivo u turističke svrhe. Drvengrad je filmsko etno selo gradske strukture, koje je reditelj Emir Kusturica izgradio u na brdu Mećavnik u Mokroj Gori. U okviru Drvengrada nalaze se pravoslavna crkva posvećena Svetom Savi, hotel, galerija slika, biblioteka, bioskop, restoran, poslastičarnica i prodavnica suvenira. Emir kusturica Drvengrad objašnjava rečima: "Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad."

500x500

STOPIĆA PEĆINA I POTPEĆKA PEĆINA

Stopića pećina je otkrivena 1901. godine i jedna je od najznamenitijih pećina u Srbiji. Dobila je ime po zaseoku Stopići, u blizini sela Rožanstvo. Čini je 5 celina, a to su: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Kroz pećinu protiče Trnavski potok. Nedaleko od Užica u selu Potpeće nalazi se Potpećka pećina, pećina izvorskog tipa. Ulaz u obliku potkovice, visine 50m predstavlja najviši pećinski ulaz u Srbiji. Dugačka je 10 km, ali je turistima dostupno razgledanje 555m.

500x500

Gostilje

Gostilje se nalazi na 20ak kilometara od centra Zlatibora i poznato je po Gostiljskom vodopadu, koji predstavlja jednu od najpopularnijih atrakcija Zlatibora. Voda se obrušava sa visine od 20m i nizvodno formira veći broj manjih vodopada i slapova.

500x500

MANASTIR UVAC

U blizini sela Stublo nalazi se srednjevekovni manastir Uvac smešten na dnu kanjona istoimene reke. Zadužbina je Nemanjića, a poznato je da je više puta rušen i saniran. Svojevremeno je bio i jedan od bogatijih manastira. 300 godina je proveo pod ruševinama, sve do 1998. kada je obnovljen.

500x500